Manusia Lupa Tujuan Mereka Diciptakan

Asy-Syaikh Muhammad bin Soleh Al-Utsaimin rahimahullah berkata,

“Sesungguhnya setiap kali manusia semakin mewah kehidupannya dan semakin gelamor, maka akan terbuka berbagai pintu keburukan yang akan menimpa mereka. Sesungguhnya kemewahanlah yang akan menghancurkan manusia, kerana manusia jika dia memperhatikan kemewahan dan mengutamakan kesenangan jasadnya, maka dia akan lalai dari melakukan hal-hal yang akan membahagiakan hatinya dan jadilah ambisi terbesarnya memuaskan kesenangan badannya yang akan berakhir menjadi makanan cacing tanah dan membusuk.

Ini merupakan bencana dan inilah yang membuat manusia tertipu di masa ini.

Hampir-hampir engkau tidak menjumpai seorang pun kecuali dia mengatakan: “Apa istana kita? Apa mobil kita? Apa permadani kita? Apa makanan kita?” Sampai-sampai orang-orang yang membaca ilmu dan mengajarkan ilmu sebahagian mereka mengajar semata-mata hanya kerana ingin mendapatkan pangkat atau kedudukan untuk meraih kesenangan dunia. Seakan-akan manusia tidak diciptakan untuk tujuan yang besar. Padahal dunia dan kenikmatannya hanyalah sarana semata. Kita memohon kepada Allah agar menjadikan kita termasuk orang-orang yang menjadikan dunia sebagai sarana.

Syaikhul Islam Ibnu Taimiyah rahimahullah berkata: “Sepantasnyalah seseorang menjadikan harta sebagaimana dia menggunakan keledai sebagai tunggangan dan sebagaimana dia menggunakan kamar kecil untuk buang air.” (Lihat: Majmu’ul Fataawa, 10/663, terbitan Majma’ Al-Malik Fahd –pent)

Lihatlah mereka para ulama itu mengetahui fungsi harta dan mengetahui kadarnya. Maka jangan engkau jadikan harta sebagai ambisimu yang terbesar. Tunggangilah harta, kerana kalau engkau tidak menunggangi harta maka harta yang akan menunggangimu dan jadilah ambisi terbesarmu dunia.

Oleh kerana inilah maka kami katakan: sesungguhnya manusia semakin dunia terbuka bagi mereka dan mereka memperhatikannya maka sesungguhnya mereka akan merugi di akhirat sesuai keuntungan yang mereka dapatkan dari dunia.

Nabi sallallahu alaihi was sallam bersabda:

فَوَاللهِ لاَ الفَقْرَ أَخْشَى عَلَيْكُمْ، وَلَكِنْ أَخَشَى عَلَيْكُمْ أَنْ تُبْسَطَ عَلَيْكُمُ الدُّنْيَا كَمَا بُسِطَتْ عَلَى مَنْ كَانَ قَبْلَكُمْ، فَتَنَافَسُوهَا كَمَا تَنَافَسُوهَا وَتُهْلِكَكُمْ كَمَا أَهْلَكَتْهُمْ.

“Demi Allah, bukanlah kefakiran yang aku khawatirkan akan menimpa kalian –maksudnya aku tidak mengkhawatirkan kefakiran akan menimpa kalian kerana dunia akan dibukakan– tetapi aku mengkhawatirkan dunia akan dibukakan untuk kalian lalu akan menyebabkan kalian berlumba-lumba meraihnya sebagaimana orang-orang sebelum kalian berlumba-lumba meraihnya, sehingga dunia pun akan membinasakan kalian sebagaimana telah membinasakan mereka.”

(HR. Al-Bukhary no. 3158 dan Muslim no. 2961 –pent)

Benarlah Ar-Rasul sallallahu alaihi was sallam. Inilah yang telah membinasakan manusia pada hari ini, yaitu berlomba-lomba meraih dunia dan merasa seakan-akan mereka diciptakan untuk dunia, bukan merasa bahwa dunia diciptakan untuk mereka, lalu mereka pun sibuk dengan hal-hal (dunia –pent) yang diciptakan untuk mereka sehingga melalaikan tujuan penciptaan mereka. Dan ini merupakan sikap yang terbalik. Kita memohon keselamatan kepada Allah.”

Arsip WSI || http://forumsalafy.net/?p=2422

 

Advertisements
Manusia Lupa Tujuan Mereka Diciptakan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s